Een vechtscheiding heeft grote impact. Niet alleen op partners die uit elkaar gaan, maar vooral ook op de kinderen. Als het eenmaal zover komt, maken partners vaak de gang naar de rechter. Gelukkig verwijzen rechters steeds vaker terug naar een mediator, ook in het belang van de kinderen. Want als er één partij de dupe is van een vechtscheiding, zijn het wel de kinderen. Daarom deel ik graag een aantal tips om u te helpen goed uit elkaar te gaan.
In goede harmonie uit elkaar
Uit elkaar gaan heeft altijd impact, zowel op de partners zelf als op de kinderen. Daarom is het goed als een scheiding of verbreking van de samenleving in goede harmonie verloopt. Dat gebeurt echter niet altijd. Het komt regelmatig voor dat één van de partners een advocaat inschakelt. Daardoor voelt de andere partij zich bedreigd, waarop deze ook een advocaat inroept. Door samen om tafel te gaan en goede afspraken te maken, kunt u een vechtscheiding alsnog voorkomen. Helaas gebeurt het echter ook vaak dat de situatie verder escaleert. Mijn CD wordt jouw CD en er is weinig begrip meer voor de ander. Overleg is niet meer mogelijk, laat staan compromissen. Hoe kunt u voorkomen dat het zover komt?
Hulp bij het voorkomen van een vechtscheiding
Als ervaren scheidingsadviseur is het mijn doel om jullie verder te helpen naar de toekomst. Met dat doel voor ogen leid ik zelfs de meest complexe scheidingen in goede banen. Daarbij richt ik me zowel op het financiële en juridische aspect als op de emotionele kant. Vanuit deze ervaring deel ik graag wat praktische tips om goed uit elkaar te gaan en een vechtscheiding te voorkomen. Als mensenmens heb ik oog en oor voor jullie verhaal én jullie wensen. Met creatieve oplossingen los ik eventuele beren op de weg op, zonder dat één van jullie benadeeld wordt.
Elf tips om een vechtscheiding te voorkomen
1. Bepaal eerst goed waarom u wilt scheiden. Doe het niet in een opwelling, want dan doet u dat vaak uit frustratie of boosheid. Dat is geen goede basis om verder te praten over een scheiding
2. Zoek uit wat er allemaal op u afkomt, want dat is best veel. U zult zich snel realiseren dat u hiervoor ook de medewerking van uw partner nodig heeft.
3. Leg de schuld niet bij de ander. U hebt zelf immers ook een aandeel in het onderhouden van de relatie.
4. Respecteer de ander en blijf naar elkaar luisteren. Hierdoor blijf je met elkaar communiceren. Stel vragen aan de ander om te begrijpen wat de ander bedoelt.
5. Heeft u al besloten om te gaan scheiden? Geef elkaar dan de ruimte, want anders slaat de frustratie snel toe en ontstaat er een ruziesfeer, die vaak leidt tot een vechtscheiding.
6. Realiseert u zich dat u niet overal uw zin in zult krijgen. Wees dus bereid om compromissen te sluiten. De hakken in het zand zetten leidt alleen maar tot onbegrip bij de ander. Bovendien wordt de ander op zijn / haar beurt ook onwillig.
7. Kijk ook eens in de spiegel naar uzelf en bedenk wat u kunt doen om de situatie te verbeteren.
8. U kunt het verleden niet meer veranderen, maar alleen de toekomst verbeteren. Probeer gebeurtenissen uit het verleden daarom niet na te dragen aan uw partner. Er verandert immers niets. Richt u zoveel mogelijk op de toekomst, want daar hebt u zelf het meeste belang bij.
9. Tijdens gesprekken nemen emoties nogal eens de overhand. Zeker wanneer een scheiding uitgroeit tot een vechtscheiding, lopen de emoties soms hoog op. Herkent u zichzelf daarin? Schrijf dan eens op wat u wilt of wat u dwars zit. Lees dat later nog eens door op een rustig moment en kijk hoe dat overkomt op papier.
10. Heeft u het initiatief genomen tot de scheiding? Realiseert u zich dan dat dit uw partner overvalt. U bent daar immers al heel lang mee bezig en in uw hoofd hebt u de toekomst al vormgegeven. Uw partner is echter nog lang niet zover. Die heeft tijd nodig om alles te laten landen en het een plekje te geven. Ook zijn / haar toekomst moet nog worden ingevuld. Gun hem / haar daarom een redelijke tijd om het te verwerken.
11. Zie elkaar als ouders en niet als ex-partners.
Vragen? Neem gerust contact met mij op