Ontbinden geregistreerd partnerschap
Het ontbinden
Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap verschilt niet heel veel van het ontbinden van een huwelijk. Bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap krijgt u namelijk ook te maken met rechten, plichten en procedures. Hoe werkt dat?
Gevolgen
Bent u het partnerschap met of zonder partnerschapsvoorwaarden aangegaan? Heeft u een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden? Dan zijn de gevolgen min of meer te vergelijken met het ontbinden van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden is nagenoeg hetzelfde als het ontbinden van een huwelijk met huwelijkse voorwaarden.
Met of zonder voorwaarden is dus bepalend voor het maken van afspraken. De nadruk ligt dan meestal op de financiële gevolgen. Bijvoorbeeld:
- Partner- en kinderalimentatie
- Uw eigen woning
- Uw hypotheek
- De belastingen
- Schulden
- Pensioenen
- Boedel/inboedelverdeling
- De eigen onderneming
Wat maakt het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap? Het grote verschil zit m in de ontbinding als wel of geen minderjarige kinderen heeft. Met minderjarige kinderen dient de rechtbank het huwelijk te ontbinden en hebt u een advocaat nodig. Zonder minderjarige kinderen kunt u dat via de gemeente doen en hebt u geen advocaat nodig.
Geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden
Als u voor 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan zonder partnerschapsvoorwaarden, dan heeft u een partnerschap in een algehele gemeenschap van goederen. Na deze datum heeft u automatisch een partnerschap in een beperkte gemeenschap van goederen. U kunt hiervoor kijken bij de regels van de “gemeenschap van goederen”.
Voor de partnerschapsvoorwaarden kunt u dat vergelijken met “huwelijksvoorwaarden”
Alimentatie?
Ook hiervoor gelden de algemene wettelijke regels. U hebt een zorgplicht voor uw ex-partner en voor uw kinderen.
Vragen? Neem gerust contact met mij op