Wat te regelen voor de inboedel
Verdeling van de boedel bij gemeenschap van goederen
Bij een algehele gemeenschap van goederen is de gehele inboedel gemeenschappelijk bezit. U krijgt beiden de helft van de waarde van de totale inboedel. Deze regel is ook van toepassing bij een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden. Bent u in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan vallen de spullen die u voor uw huwelijk in uw bezit had niet onder het gemeenschappelijk bezit.
Verdeling bij huwelijksvoorwaarden
Als u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, dan zijn de voorwaarden in uw ‘huwelijkscontract’ leidend. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden.
Verdeling van de inboedel/boedel
Bij het uit elkaar gaan van samenwoners zijn de voorwaarden die u heeft opgesteld in uw samenlevingscontract van kracht. Kijk dus in uw samenlevingscontract na wat u ten aanzien van de bezittingen/inboedel heeft vastgelegd. Heeft u geen samenlevingscontract? Dan wordt het een stuk lastiger. In principe geldt het uitgangspunt dat ieder terugkrijgt wat van hem/haar is. U moet dit wel kunnen aantonen door bijvoorbeeld een bankafschrift of een aankoopnota. Spullen die u gezamenlijk heeft aangeschaft vallen in ieder geval onder gezamenlijk bezit en moet u onderling verdelen.
Vragen? Neem gerust contact met mij op