Wat te regelen voor de inboedel

Wat te regelen voor de inboedel

Verdeling van de boedel bij gemeenschap van goederen

Bij een algehele gemeenschap van goederen is de gehele inboedel gemeenschappelijk bezit. U krijgt beiden de helft van de waarde van de totale inboedel. Deze regel is ook van toepassing bij een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden. Bent u in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan vallen de spullen die u voor uw huwelijk in uw bezit had niet onder het gemeenschappelijk bezit.

Verdeling bij huwelijksvoorwaarden

Als u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, dan zijn de voorwaarden in uw ‘huwelijkscontract’ leidend. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden.

Verdeling van de inboedel/boedel

Bij het uit elkaar gaan van samenwoners zijn de voorwaarden die u heeft opgesteld in uw samenlevingscontract van kracht. Kijk dus in uw samenlevingscontract na wat u ten aanzien van de bezittingen/inboedel heeft vastgelegd. Heeft u geen samenlevingscontract? Dan wordt het een stuk lastiger. In principe geldt het uitgangspunt dat ieder terugkrijgt wat van hem/haar is. U moet dit wel kunnen aantonen door bijvoorbeeld een bankafschrift of een aankoopnota. Spullen die u gezamenlijk heeft aangeschaft vallen in ieder geval onder gezamenlijk bezit en moet u onderling verdelen.

Vragen? Neem gerust contact met mij op